Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Abuja: Palvelut: Asiakirjojen laillistaminen

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Asiakirjan laillistaminen (legalisointi)

Nämä ohjeet koskevat Nigerian ja muiden Länsi-Afrikan maiden viranomaisten myöntämien asiakirjojen laillistamista (esim. syntymä-, vihki- ja esteettömyystodistukset).

HUOMIO! Suomen viranomaiset eivät 1.6.2015 jälkeen enää hyväksy muiden Pohjoismaiden edustustoissa tehtyä laillistamista Länsi-Afrikan viranomaisten laatimiin asiakirjoihin. Tämä koskee erityisesti ghanalaisia asiakirjoja, jotka on tähän asti voitu laillistaa myös Tanskan Accrassa olevassa suurlähetystössä.

Edustusto pystyy laillistamaan ainoastaan asiakirjoja, jotka on ensin laillistettu asiakirjan myöntäneen maan ulkoasiainministeriössä ja joiden sisältö on sen jälkeen varmennettu VFS Globalilla.

Kaikki alkuperäiset asiakirjat tulee ensin laillistaa (legalisoida) ulkoasiainministeriössä siinä maassa, missä asiakirja on myönnetty. Laillistusmerkintä on joko asiakirjaan suoraan merkitty tai kokonaan eri paperissa oleva ulkoministeriön virkamiehen allekirjoitus ja ulkoministeriön leima.

Tämän jälkeen asiakas voi tehdä legalisointipyynnön Suomen suurlähetystöön Abujassa, Nigeriassa. Legalisointipyyntö tehdään sähköpostitse osoitteeseen visa.aba@formin.fi. Liitättehän tarvittavat kopiot sähköpostiviestiin pdf-liitteinä.

Sähköpostilla lähetettävään legalisointipyyntöön tulee liittää seuraavat tiedot:

a) Kopio passin tietosivusta (kaikki osapuolet – avioliittotodistusta legalisoitaessa molemmat puolisot, syntymätodistuksia legalisoitaessa lapset & vanhemmat ja esteettömyystodistuksia legalisoitaessa sulhanen & morsian). Mikäli legalisointiasiaa hoitaa edustuston kanssa asiakirjan omistajan puolesta toinen henkilö, esimerkiksi esteettömyystodistuksen legalisoinnissa kihlakumppani, tulee legalisointipyyntöön liittää valtakirja asiaa hoitavalle.

b) Kopio legalisoitavasta asiakirjasta, joka on laillistettu asiakirjan antaneen maan ulkoasiainministeriössä. Asiakirjassa tulee selvästi näkyä viranomaisleimat ja allekirjoitukset. Alkuperäisten asiakirjojen tulee olla laillistettuja asiakirjan myöntäjävaltion ulkoministeriössä. Mikäli asiakirja ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, tulee asiakirjasta liittää käännös jollekin näistä kielistä. Edustusto ei voi legalisoida affidavit-vakuutuksia. Legalisoitavien avioliittotodistusten tulee olla kansallisia, ei esimerkiksi uskontokohtaisia, todistuksia.

c) Palautusosoite Suomessa sekä saajan nimi, mikäli vastanottaja on eri henkilö kuin sähköpostin lähettäjä.

d) Saatekirje, josta selviää laillistamisen käyttötarkoitus.

Kun suurlähetystö on hyväksynyt asiakirjan laillistettavaksi, lähetetään asiakkaalle tarkemmat ohjeet laillistamisprosessin etenemisestä. Ohjeet sisältävät myös hinnaston. Huomioittehan, että legalisointiprosessin tavanomainen kesto on vähintään 2-3 kuukautta siitä, kun asiakirjat on hyväksytty legalisointiprosessiin. Legalisointiprosessin kesto voi kuitenkin vaihdella tapauskohtaisesti. HUOM! Alkuperäisiä asiakirjoja ei tule lähettää suurlähetystöön eikä legalisointimaksua tule maksaa ennen kuin suurlähetystö on lähettänyt maksuohjeet sähköpostilla.

Laillistamisprosessi on kaksivaiheinen:

1. Kun edustusto on ilmoittanut, että laillistamismaksun voi maksaa ja lähettänyt maksuohjeet sähköpostilla, voi asiakas suorittaa maksun edustuston tilille.

Suurlähetystö perii asiakirjan laillistamisesta oman hinnastonsa mukaisen maksun. Asiakirjan laillistaminen on 30 €/asiakirja ja asiakirjojen palautuksesta peritään postimaksuna 10.50 €/lähetys. Varmistattehan pankiltanne maksuvaihtoehdon, jolla maksut saapuvat edustuston tilille täysimääräisenä.

Maksuohje

Laillistamismaksu suoritetaan edustuston pankkitilille seuraavilla ohjeilla. Puutteelliset viitemerkinnät hidastavat asian käsittelyä, minkä vuoksi on tärkeää kirjoittaa viitetiedot huolellisesti. Huomioittehan, että Nigeriassa ei ole käytössä IBAN-järjestelmää eivätkä kaikki pankit eivät välttämättä välitä maksuja Nigeriaan. Huomioittehan myös, että edustusto ei voi hyväksyä maksuja Small Worldiltä, Western Unionilta tai muilta sellaisilta rahoituslaitoksilta, joiden maksujen yhteydessä ei välity asiakkaan nimeä suurlähetystön pankkitilille ja tiliotteelle.

Maksun saaja

Embassy of Finland

Pankki

Osoite:

Puhelin:

Standard Chartered Bank Nigeria Limited

Plot 374, Adetokunbo Ademola Crescent, Wuse II, FCT, Abuja, Nigeria

+234 (9) 461 2665

Tilinumero

NGN- tilinumero:              0001449729     nairamääraisille maksuille

EUR-tilinumero:               0001449736      euromääräisille maksuille

SWIFT-koodi

SCBLNGLA

Viesti maksun saajalle

Legalization fee, asiakkaan etu- ja sukunimi (Nigeria/tai muu asiakirjan alkuperämaa)

(Asiakkaan nimellä tarkoitetaan laillistusta koskevaa henkilöä ei maksajaa).

Kun maksu on maksettu, asiakkaan tulee lähettää maksukuitti suurlähetystölle todisteeksi maksun suorittamisesta. Suurlähetystön pankin vahvistettua tilille saapuneen summan, lähettää suurlähetystö hakijalle sähköpostilla ohjeet alkuperäisten asiakirjojen lähettämisestä VFS Globalille.

2. VFS Global tutkii ja varmistaa (verifiointi) asiakirjan alkuperän. VFS Global laskuttaa hakijaa palveluistaan oman hinnastonsa mukaisesti. Hinnasto ja maksuohjeet löytyvät heidän kotisivuiltaan osoitteesta http://www.vfsverification.com/finland/nigeria/. HUOM!  VFS Global perii maksun myös niissä tilanteissa, joissa laillistamistoimenpide suurlähetystössä on maksuton. Asiakas vastaa kaikista palvelumaksuista.

VFS Globalin työskentely on itsenäistä ja riippumatonta. Suurlähetystö ei voi vaikuttaa verifiointiprosessiin eikä VFS Globalin palvelumaksuihin. Lähestyttehän ystävällisesti VFS Globalia kaikissa verifiointipalveluun liittyvissä kysymyksissä.

VFS Globalin suorittaman verifioinnin jälkeen asiakirja käy läpi legalisointikäsittelyn suurlähetystöllä. Legalisoidut asiakirjat lähetetään tämän jälkeen asiakirjan legalisointipyynnössä ilmoittamaan osoitteeseen ilman erillistä ilmoitusta suurlähetystöltä.

Tulosta

Päivitetty 23.5.2018


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot