Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Abuja: Team Finland

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.7.2013

Suurlähetystön lähetystösihteeri Lauri Voionmaa päätti komennuksensa Abujassa

Kaikkea aikansa, näin on varsinkin diplomaatin uralla, ja uudet haasteet pitävät miehen tiellä. Suurlähetystömme lähetystösihteeri Lauri Voionmaa päätti perjantaina tapahtumarikkaan neljän vuoden pestinsä Nigerian sydämessä Abujassa ja siirtyy elokuun lopussa täysin erilaiseen ympäristöön ja tehtäviin Naton päämajaan Brysseliin. Torstaina oli läksiäisten aika.

Suurlähettiläs Riitta Korpivaara piti jäähyväispuheen Laurille.Suurlähettiläs Riitta Korpivaara piti jäähyväispuheen Laurille.

Huolimatta Nigerian sadekaudelle tyypillisestä rankasta sateesta paikalla tuli lähemmäksi 60 henkeä ja ilta sujui miellyttävissä tunnelmissa ystävien kokoontuessa juhlistamaan Laurin aikaa Abujassa.

Lakimiehen koulutuksen saanut Lauri tuskin osasi valmistuttuaan kuvitella työskentelevänsä tulevaisuudessa kaikista maailman maista Nigeriassa. Kuitenkin kun vuonna 2009 vielä silloin tuleva vaimo Petra sai pestin Afrikassa, se oli menoa Laurillekin. Voi olla, että hän on joskus suurlähetystön rakennusprojektien kaaoksessa tai huonolaatuisen dieselin jätettyä auton keskelle viidakkoa tätä käännettä kironnut, mutta kokonaisuutena ja Nigerian ajanjaksoa läpikäydessä Laurikin varmasti osaa arvostaa täällä vietettyä neljää vuottaan. Nigeria ei ole helpoin mahdollinen paikka eikä sitä voi suositella kaikille, mutta Lauri kuuluu epäilemättä meidän Nigerian fanien joukkoon. Maa on suomalaiselle todella eksoottinen elämys ja täällä oppii paljon maailman menosta. Lauri on halunnut tutustua todelliseen Nigeriaan Abujan ulkopuolella ja rohkeasti matkustellut ympäri maata – matkoilla saavutetusta kulttuurin ja nigerialaisen mielenlaadun tuntemuksesta ja ymmärryksestä on ollut varmasti hyötyä työssäkin.

Suurlähettiläämme Riitta Korpivaara piti juhlissa puheen ja kuvasi Lauria tavalla, jonka kaikki hänet tuntevat taatusti allekirjoittavat. Sosiaalisuus, huumorintaju, energisyys ja asiantuntevuus sekä todellinen omistautuminen työlle ovat hyviä tuntomerkkejä. Hänestä on ollut kollegoilleen korvaamatonta apua, lähetystön toiminta ja tilat ovat kehittyneet huimasti neljän vuoden aikana ja seuraaja Markku Laamasen on tästä hyvä jatkaa. Myös lähetystömme nigerialaiset työntekijät arvostavat suuresti Lauria hänen järjestämistään eläke- ja muista sosiaalieduista. Olen ollut Abujassa nyt viisi kuukautta CIMO-harjoittelijana, jatkuvasti tekemisissä hänen kanssaan ja voin sanoa oppineeni häneltä paljon. Hän onkin ollut yksi parhaista esimiehistä työurallani, ellei paras.

Lauri läksiäislahjaksi saamassaan perinteisessä nigerialaisessa puvussa.Lauri läksiäislahjaksi saamassaan perinteisessä nigerialaisessa puvussa.

Abujassa kakkosvirkamiehenä tehtävät ovat todella laajat ja täällä saa kattavan osaamisen loppu-uraa varten verrattuna vaikkapa Laurin aikaisempaan työhön EU:n edustustossa, missä työpanos voi kohdistua täysin esimerkiksi jonkun tietyn säädöksen valmisteluun. Hän on kerännyt korvaamatonta kokemusta vienninedistämisestä ja saanut paljon kiitosta myös suomalaisilta yrityksiltä. Myös esimerkiksi vuoden 2011 presidentinvaalien tarkkailu oli antoisa tehtävä.

Suomen vienti Nigeriaan on vielä melko pientä, mutta olemme omin silmin nähneet maan valtavan potentiaalin, suomalaisten paikalla olevien yritysten positiivisuuden tulevaisuuden näkymistä ja mielestämme Suomessakin aletaan ymmärtää alueen mahdollisuudet. Toivomme, että meidänkin työllämme on ollut tässä oma osansa ja kauppa lähtee tulevaisuudessa toden teolla kasvuun.

Nigeriassa työskentelevät eivät välttämättä olleet yhteistyössä Laurin kanssa viimeistä kertaa. Suurlähettilään rooli odottaa häntä epäilemättä tulevaisuudessa – jos ei Nigeriassa niin jossain muualla päin maailmaa!

Atte Laitinen

Tulosta

Päivitetty 15.7.2013


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot