Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Abuja: Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 17.4.2015

Vaalihumua Nigeriassa ja Suomessa

Abujan suurlähetystön kevät on kulunut jännittävässä vaalihumussa, kun alun perin helmikuulle kaavaillut Nigerian vaalit siirrettiin maalis-huhtikuulle. Muutamien viikkojen sisällä Nigeriassa on äänestetty presidentistä, parlamentista, kuvernööreistä ja paikallisparlamenttipaikoista ja Suomessa puolestaan järjestetään sunnuntaina 19.4. eduskuntavaalit. Edustusto oli mukana Nigerian vaaleissa EU:n vaalitarkkailumissiossa, ja tuleviin eduskuntavaaleihin otettiin varaslähtö tarjoamalla ennakkoäänestysmahdollisuus suomalaisyhteisölle sekä Abujassa että Lagosissa.

Edustusto mukana Nigerian historiallisissa vaaleissa vaalitarkkailijoina

Ensimmäistä kertaa Nigerian historiassa valta siirtyy demokraattisissa vaaleissa opposition edustajalle, kun kenraali Muhammadu Buhari voitti 28.3. järjestetyissä vaaleissa istuvan presidentin Goodluck Jonathanin. Oppositiopuolue sai myös enemmistön senaatissa sekä edustajainhuoneessa ja enemmistön osavaltioiden kuvernööripaikoista, joista äänestettiin kaksi viikkoa presidentti- ja parlamenttivaalien jälkeen 11.4. Aivan väkivallattomasti vaalit eivät sujuneet erityisesti eteläisissä osavaltioissa, mutta edellisiin vuoden 2011 vaaleihin verrattuna oli rauhallista.

EU:n vaalitarkkailumission tiedotustilaisuus Abujassa 13.4.
EU:n vaalitarkkailumission tiedotustilaisuus Abujassa 13.4.

Suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury ja erityisasiantuntija Torun Eklund olivat mukana todistamassa historiallisia vaaleja osallistumalla lyhytaikaisina vaalitarkkailijoina EU:n vaalitarkkailumissioon. Suurin ongelma vaalien käytännön järjestelyissä oli maassa ensimmäistä kertaa käytetyt äänestyskorttien lukulaitteet. Nigerian ympäristössä melko kunnianhimoisena pidettävä järjestely edellytti ensin äänestäjien rekisteröintiä äänestyspaikalla, jonka jälkeen rekisteröityneet äänestäjät tulivat uudelleen jonottamaan ja täyttämään äänestyslipukkeensa. Rekisteröintivaiheessa kaikkien äänestyskortit tarkistettiin kortinlukijan avulla, joka tarkasti kortin magneettinauhan ja äänestäjän sormenjäljet. Sormenjälkien tunnistusosuus epäonnistui lähes kaikissa äänestyspisteissä, jolloin tunnistus tehtiin kortinluvun lisäksi vertaamalla äänestysluettelon tietoja kortin haltijan tietoihin. Toisaalta oli ilo huomata, että kehitystä vaalijärjestäytymisessä tapahtui jo kahdessa viikossa. Huhtikuun vaaleissa äänestyspisteet avasivat ajoissa ja vaalitoimitsijat olivat paremmin tehtäviensä tasalla.

Tällä hetkellä tunnelma Nigeriassa on odottava. Uutta hallitusta ja päättäjien riviä kootaan ja nähtäväksi jää, minkälaista muutosta toukokuun lopussa virkaan astuva uusi presidentti tuo maalleen.

Suomen eduskuntavaalien ennakkoäänestys ja vaalipullat

Vaalivirkailijat valmiina vastaanottamaan ennakkoäänestäjiä Lagosissa 8.4.
Vaalivirkailijat valmiina vastaanottamaan ennakkoäänestäjiä Lagosissa 8.4.

Suomen eduskuntavaalien ennakkoäänestäminen onnistui Nigeriassa Abujassa ja Lagosissa. Kummallekaan äänestyspaikalle ei päässyt kertymään jonoa, kun yhteensä äänioikeuttaan käytti toistakymmentä suomalaista. Nigerian kaltaisessa maassa, jossa suomalaisyhteisö on suhteellisen pieni, äänestystilaisuus on oiva tilaisuus tavata maassa olevia muita suomalaisia. Myös edustusto kuulee mielellään suomalaisten kuulumisia alueelta, jakaa ajankohtaista tietoa omasta puolestaan ja tarjoaa vaalikahvit. Erityistä kiitosta saivat residenssin kokin leipomat maukkaat voisilmäpullat, joista äänestäjät pääsivät nauttimaan äänen antamisen jälkeen. Abujan suomalaisyhteisö kokoontuu myös sunnuntaina vaalivalvojaisiin jännittämään uuden eduskunnan valintaa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.4.2015


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot