Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen elokuva oli menestys Nigeriassa järjestettävillä European Film Festivaleilla - Suomen suurlähetystö, Abuja : Team Finland

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 8.5.2013

Suomen elokuva oli menestys Nigeriassa järjestettävillä European Film Festivaleilla

EU:lla, Serbialla, Sveitsillä ja Turkilla on parhaillaan käynnissä vuoden 2013 European Film Festival Abujassa. Vuodesta 2008 järjestetty festivaali kestää kaksi viikkoa ja yhteensä siellä näytetään 27 elokuvaa. Suomen elokuvan Little Brother, Big Trouble: A Christmas Adventure esitys oli sunnuntaina 5.5.


European Film Festivalin kaltaiset tapahtumat ovat hienoja mahdollisuuksia esitellä eurooppalaista kulttuuria Nigeriassa, ja se on kerännyt vuosittain kasvavia yleisömääriä. Nigerialaisille eurooppalainen kulttuuri on luonnollisesti hyvin eksoottista, etenkin kun kyseessä on pohjoinen kotimaamme. Festivaalia laajennettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa Abujan ulkopuolelle, ja se järjestetään vuonna 2013 Josissa, Port Harcourtissa, Lagosissa ja Kadunassa. Aikaisemmat filmifestivaalit ovat olleet nimenomaan EU:n jäsenmaille, mutta tällä kertaa mukaan tulivat siis myös Sveitsi, Turkki ja Serbia.

Jäsenmaat tuovat festivaaleille yhden tai kaksi elokuvaa. Suomesta saimme tänä vuonna mukaan elokuvan Little Brother, Big Trouble: A Christmas Adventure, suomalaiselta nimeltään Niko 2 - Lentäjäveljekset. Se on joulun aikaan sijoittuva animaatioelokuva pienestä porosta Nikosta, joka toivoo, että hänen eronneet vanhempansa palaisivat yhteen. Eräänä päivänä äiti kertoo Nikolle, että hän on löytänyt uuden miehen, joka muuttaa poikansa Lennin kanssa heidän luokseen. Niko ei olekaan enää ainut lapsi, ja hän joutuu huolehtimaan pienestä velipuolestaan. Kun Lenni katoaa, Nikon pitää aloittaa seikkailu hänen löytämisekseen. Niko 2 on menestynyt ensimmäisen osan tavoin mainiosti, ja sitä on esitetty monissa maissa Aasiaa myöten.

Lastenelokuvat ovat aina Nigeriassa toimiva valinta – varsinkin kun filmifestivaalin elokuvista suurin osa on aikuisille. Lastenelokuvat ovat neutraaleja eikä esimerkiksi tiukan sensuurin kanssa tule ongelmia. Jos elokuvassa on alastomuutta, ikäraja nousee täällä nopeasti 18 vuoteen. Nigerialaiset ovat hyvin uskonnollisia ja erityisesti vanhemmat ihmiset myös todella konservatiivisia.

Suomalaisten ja ylipäänsä länsimaisten elokuvien maahan tuomisen kanssa pitää olla hyvin tarkkana ja ymmärtää paikallista kulttuuria. Aikaisemmin festivaaleilla on nähty myös suoranaisia virhearviointeja elokuvien valinnan suhteen. Vaikka suomalaiset elokuvat ovat usein laadukkaita, ne useimmiten joko ovat melankolisia, vähäsanaisia, väkivaltaisia, eivät lopu onnellisesti tai näyttävät paljasta pintaa. Mahdollisesti myös näitä kaikkia yhdessä. Nigerialaiset ovat monesti tottuneet etenkin omien Nollywood-elokuviensa kautta erilaisiin ilmaisumuotoihin. Lisäksi, kun pyritään mainostamaan suomalaisen kulttuurin parhaita puolia, on parempi, ettei elokuvassa esitellä paljoa esimerkiksi melko railakkaita juomatapojamme. Nigeriassa jo kolme-neljä olutta illassa on useimmille paljon.

Niko 2:n ensimmäinen osa näytettiin festivaaleilla vuonna 2011, ja se oli menestys. Meillä ei ollutkaan pienintäkään epäilystä siitä pitävätkö nigerialaiset elokuvastamme. Saimme salin aivan täyteen, ja ihmisiä tuli paikalle lopulta niin paljon, että portaatkin täyttyivät katsojista. Uskallan ennustaa, että Niko 2 keräsi reilustikin festivaalien suurimman yleisömäärän. Myös tämä elokuva sai hienon vastaanoton – suurin osa katsojista oli perheitä ja tunnelma oli innostunut. Kutsuimme tilaisuuteen lisäksi lapsia paikallisesta turvakodista, heitä oli paikalla 22 henkeä. Tämän kaltaiset harvinaiset tapahtumat ovat heille varmasti mieleenpainuvia elämyksiä, ja sen myös huomasi iloisista ilmeistä. Nokia sponsoroi ystävällisesti filmifestivaalia ja antoi pari Lumiaa arvontaan. Elokuvamme jälkeen arvottiin yksi puhelin, ja nigerialainen nuori poika oli onnekas voittaja.

Vaikka saimme festivaaleille hyvin sponsoreita, sen järjestäminen syö paljon rahaa, ja mainontaan ei ollut kovin isoja rahamääriä käytössä. Painotimme tämän takia vahvasti sosiaalista mediaa ja Internetiä. Omalla viitseliäisyydelläkin saa paljon aikaan, ja mainostimme kollegoiden kanssa festivaalia ja elokuvaamme kaupungilla. Työntekijämme, heidän ystävänsä jne. olivat suuri apu yleisön keräämisessä.

Festivaalien järjestäminen on ollut hektistä puuhaa – heti ei uskoisi yhden elokuvan Nigeriaan tuomisen ja muiden valmisteluiden vaatimaa työmäärää. Nigeriassa asiat eivät hoidu yhtä sujuvasti kuin mihin suomalaiset ovat monesti tottuneet, ja olemme lähettäneet lukemattomia sähköposteja sekä soitelleet ympäriinsä viimeisen parin kuukauden ajan. Onnistunut elokuvaesitys oli kuitenkin hieno palkinto uurastuksesta.

Atte Laitinen

Tulosta

Päivitetty 9.5.2013


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot