Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen Abujan suurlähettiläs vieraili Lagosissa - Suomen suurlähetystö, Abuja : Team Finland

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.7.2013

Suomen Abujan suurlähettiläs vieraili Lagosissa

Suurlähettiläs Riitta Korpivaara teki vienninedistämiseen keskittyneen vierailun Nigerian talouselämän keskukseen Lagosiin 1.-3. heinäkuuta. Pohjois-Nigerian turvattomuudesta kuin eri planeetalla elävä Lagos houkuttelee myös suomalaisliike-elämää. Finpro on perustanut sinne vientikeskuksen ja onpa Suomella nykyisin oma kunniakonsulinsakin kaupungissa. Tämän liki 20 miljoonan nigerialaisen markkinan ymmärtäminen, mahdollisuuksien kartoittaminen ja suhteiden luominen ovat tärkeä osa Team Finlandin eli Abujan suurlähetystön ja Finpron työsarkaa. Tässä yhteenveto vierailusta.

Ohjelma alkoi visiitillä Finpron vientitoimistoon Lagosin ytimessä, Ikoyin kaupunginosassa. Finpron Nigerian vientitoimiston johtaja Olu Raheem esitteli syystäkin ylpeänä Lagosin toimistoaan ja apureitaan, ja hän osallistuikin suurimpaan osaan matkan tapaamisista.

Palaverissa luotailtiin tulevia Team-tapahtumia. Tärkeimmät näistä ovat 22. elokuuta suomaisille Nigeriasta kiinnostuneille yrityksille järjestettävä seminaari Helsingissä ja Tampereella sekä EU-Nigeria Business Forum 3.-4. lokakuuta Lagosissa. Kummastakin tilaisuudesta saa lisätietoja ottamalla yhteyttä Finproon sähköpostitse (sp: olu.raheem@finpro.fi).

Team FinlandNigerian Team Finland yhteiskuvassa Finpro:n toimistolla. Vasemmalta oikealle suurlähetystön CIMO-harjoittelija Atte Laitinen, Finpron harjoittelija Amaka Emili, Finpron markkina-analyytikko Abiodun Okuyelu, suurlähettiläs Riitta Korpivaara, Finpron Nigerian toimiston johtaja Olu Raheem ja lähetystösihteeri Lauri Voionmaa.

Vierailun yksi kohokohta oli suurlähettilään emännöimä illallinen suomalaisten yritysten edustajille. Yhteydenpito yrityksiin on Team Finlandille ja etenkin Abujan suurlähetystölle tärkeää. Sitä kautta välittyy hyvää kuvaa paitsi Nigerian taloustilanteesta myös suomalaisviennin realiteeteista. Ruokailun lomassa syntyi antoisaa keskustelua yritysten haasteista sekä nykytilanteesta Nigeriassa, kuten markkinoillepääsyn esteistä, joiden poistossa suurlähetystö voi olla avuksi. Suurlähetystön kakkosvirkamies Lauri Voionmaa siirtyy heinäkuussa uusiin haasteisiin Brysseliin, ja tämä oli myös hänelle hyvä tilaisuus tavata yrityksiä viimeisen kerran tämän komennuksen aikana.

Toinen kohokohta oli eittämättä Suomi-Nigeria ystävyysseuran ja Suomen Lagosin kunniakonsulin Kingsley Akinroyen seurassa järjestetty Voionmaan jäähyväisillallinen. Suomi-Nigeria ystävyysseura on Lagosissa toimiva yhdistys, jonka aktiivit ovat etupäässä Suomessa opiskelleita tai muutoin vain Suomi-yhteyksiä vaalivia lagosilaisia. Akinroye on itse ollut yhdistyksen pääsihteeri pitkään, ennen nimitystään kunniakonsuliksi. Luonnollisesti lähettiläs kävi Voionmaan kera tutustumassa myös Akinroyen toimistoon, jossa Suomen kunniakonsulaatti sijaitsee; Akinroyen yhteystiedot löytyvät suurlähetystön internet-sivuilta.

KunniakonsulaattiKunniakonsuli Kola K. Akinroye lähetystösihteerin ja suurlähettilään kanssa Suomen kunniakonsulaatin edessä.

 

Kunniakonsuli antaa jäähyväislahjan lähetystösihteerillemme.Kunniakonsuli antaa jäähyväislahjan lähetystösihteerillemme.

Ei ole virallista Lagosin vierailua ilman osavaltion johdon tapaamista, ja tähän tarjoutui loistava tilaisuus, kun suurlähettiläs teki tiistaina kohteliaisuuskäynnit Lagosin kauppa- ja teollisuuskomissaarin sekä maatalouskomissaarin luo. Komissaarit ovat nigerialaisosavaltioiden hallinnoissa ministereitä vastaavia poliittisia päätöksentekijöitä, ja he kuuluvat osavaltion kuvernöörin hallitukseen. Lagosin kauppa- ja teollisuuskomissaari Shola Oworu esitteli mielellään suurlähettiläälle osavaltion PATH:ia eli energia-, maatalous-, kuljetus- ja asuntoalojen uudistamiseen tähtäävää uudistusohjelmaa, sekä esimerkiksi suunnitelmia Lekki Free Trade Zone –vapaakauppa-alueen ja Atlantic City –kaupunkialueen rakentamiseksi. Kumpikin jälkimmäisistä on jo pitkällä ja Lagosin talouskasvun sekä hallinnon päättäväisyyden valossa luetellut taloussektoritkin tulevat varmasti kiinnostamaan suomalaisyrityksiä, nekin. Maatalouskomissaari Gbolahan Lawalin kanssa keskusteltiinkin juuri siitä, miten Lagos voisi tulla omavaraiseksi elintarvikkeiden suhteen; nyt noin 20 miljoonan asukkaan suur-Lagos tuo maahan 90% kulutettavista ruokatarvikkeista!

Suurlähettiläs Lagosin kauppa- ja teollisuuskomissaari Shola Oworun kanssa.Suurlähettiläs Lagosin kauppa- ja teollisuuskomissaari Shola Oworun kanssa.

Suurlähettiläs tapasi Finpron kera tietenkin myös Lagosin kauppakamarin johtoa. Kauppakamarin presidentti, Goodie M. Ibru, joka on menestyvä liikemies itsekin, korosti osavaltion olevan tuottoisa kohde sijoittajille. Ibru kertoi sijoituksille saatavien tuottojen hipovan helposti 30-35%:a, markkinatutkimusten valossa. Osavaltio on nähtävä osana houkuttelevaa talousaluetta, joka ulottuu naapuriosavaltioihin kuten Oguniin ja Ondoon, ja joka tarjoaa oivan lähtöalustan laajemmalle mantereen valloitukselle. Lagosin kauppakamari on aktiivinen vaikuttaja liiketoimintaympäristön helpottamiseksi, ja on ollut sitä jo vuodesta 1884 asti. Suomalaisyrityksille kauppakamarin tilat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi vuonna 2010 järjestetyllä virallisella vienninedistämismatkalla, jonka yritysseminaari järjestettiin siellä. Silloinen kauppaministeri Paavo Väyrynen johti tuolloin liki parinkymmenen suomalaisyrityksen valtuuskunnan Abujaan ja Lagosiin.

Seurueemme vierailulla Lagosin kauppakamarilla.Seurueemme vierailulla Lagosin kauppakamarilla.

Vierailullaan suurlähettiläs tapasi myös pankkielämää ja Nigerian yhden merkittävimmän sanomalehden Punchin päätoimittajan, joilta sai myös erinomaista käsitystä Lagosin kehityksestä.

Sanomalehti PUNCH:in päätoimittaja Demola Oshinobi esittelee toimituksen tiloja suurlähettiläälle ja kunniakonsulille.Sanomalehti PUNCH:in päätoimittaja Demola Oshinobi esittelee toimituksen tiloja suurlähettiläälle ja kunniakonsulille.

Lagos on monessa mielessä erilainen kaupunki verrattuna esimerkiksi parin miljoonan Abujaan, missä suurlähetystömme sijaitsee. Abuja rakennettiin 70- ja 80 luvuilla lähes tyhjästä uudeksi pääkaupungiksi, sillä Lagos oli vääjäämättä kasvanut liian isoksi, jotta sekä hallinto että kasvava liike-elämä pystyisivät toimimaan siellä tehokkaasti. Abujassa liikenne on Nigerian mittapuulla erittäin sujuvaa, mutta Lagos tarvitsee kipeästi infrastruktuurin kehittämistä, mikä huomattiin tälläkin vierailulla liikenneruuhkissa seistessä. Lagosin kasvu nimittäin ei suinkaan pysähtynyt pääkaupungin siirtoon vuonna 1991, pikemminkin päinvastoin se kenties sai siitä vain lisävauhtia. Kaupunki on täysin erilainen verrattuna Suomen uutisotsikoista helposti saatavaan kuvaan levottomasta Nigeriasta ja business-elämä kukoistaa tässä metropolissa.

Tulosta

Päivitetty 9.7.2013


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot