Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Millenniumpriset för teknologi till Stuart Parkin, banbrytare för big data-epoken - Finlands ambassad, Abuja : Aktuellt : Nyheter

FINLANDS AMBASSAD, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Visum och uppehållstillstånd: +234 (0) 81 7245 46 44 (Må–tor, kl. 13–16)
Visum och uppehållstillstånd, e-post: visa.aba@formin.fi
Övriga ärenden: +234 (0) 803 785 1150 (tjänstetid)
E-post: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 22.4.2014

Millenniumpriset för teknologi till Stuart Parkin, banbrytare för big data-epoken

Teknikakademien TAF har beviljat Millenniumpriset för teknologi 2014 till professor Stuart Parkin. Tack vare Parkins innovationer har kapaciteten för datalagring vuxit ansenligt, vilket i sin tur har skapat förutsättningar för stora servercentraler och molntjänster, sociala nätverk och spridning av musik och film via webben. Prissumman är en miljon euro.

Tack vare Parkins innovationer har kapaciteten för datalagring vuxit ansenligt, vilket i sin tur har skapat förutsättningar för stora servercentraler och molntjänster, sociala nätverk och spridning av musik och film via webben.
Tack vare Parkins innovationer har kapaciteten för datalagring vuxit ansenligt, vilket i sin tur har skapat förutsättningar för stora servercentraler och molntjänster, sociala nätverk och spridning av musik och film via webben.

Parkins innovationer har gjort det möjligt att tusenfaldiga magnetiska minnens lagringskapacitet. Idag kan vi se på film på webben, använda sociala medier och söka information just tack vare att informationen finns lagrad på servrarnas magnetiska minnen.

Tack vare spintronik är minnena en kostnadseffektiv lösning. Professor Parkin berättar om bedömningar enligt vilka all information som skapats under mänsklighetens historia med lätthet kunde lagras på bara så många minnesstationer som produceras under en enda månad.

All information finns tillgänglig i molntjänster tack vare den lilla spintroniska apparat (spintronic device) som kan avläsa den. Vår tids online-värld är till stor del möjlig tack vare dessa magnetiska strukturer i nanostorleksklass.

Tidigare pristagare är bl.a. World Wide Webs skapare Sir Tim Berners-Lee och pionjären inom etisk stamcellsforskning Shinya Yamanaka. Årets vinnare firas på en prisutdelningsceremoni i Helsingfors den 7 maj.

Mer information om Millenniumpriset för teknologi och den internationella prisjuryn: http://www.millenniumprize.fi/

Skriv ut

Uppdaterat 22.4.2014


© Finlands ambassad, Abuja | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter