Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Oireeton ebolatartunnan saanut ei tartuta muita - Suomen suurlähetystö, Abuja : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 3.11.2014 | Ulkoministeriö

Oireeton ebolatartunnan saanut ei tartuta muita

Ebolavirus on levinnyt vakavaksi epidemiaksi Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Tautia on tavattu myös Malissa, Espanjassa sekä Yhdysvalloissa. Nigeriassa ja Senegalissa oli tapauksia, mutta WHO julisti molemmat maat ebolasta vapaiksi maiksi lokakuussa. Virus aiheuttaa verenvuotokuumeen, jonka oireita ovat muun muassa korkea kuume, ripuli, päänsärky ja verenvuoto.

Ebola tarttuu vain sairaasta potilaasta ja hänen eritteistään. Oireeton henkilö ei tartuta muita. Ebola ei tartu ihmisestä toiseen ilman kautta kuten esim. influenssa.

Unicef jakoi Guineassa keväällä ebolan leviämisen estämiseksi perheille saippuaa ja klooria. Kuva: Unicef/Flickr
Unicef jakoi Guineassa keväällä ebolan leviämisen estämiseksi perheille saippuaa ja klooria. Kuva: Unicef/Flickr

Ulkoasiainministeriö suosittaa tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan. Alueella liikkuvien suomalaisten voi olla erityisen vaikea saada muihin terveysongelmiinsa käypää hoitoa, lisäksi maasta poistuminen oireisena on ongelmallista.

Normaalioloissa lähtökohta on se, että sairastuneen henkilön kotiuttamista ei toteuteta valtion organisoimana tai kustannuksella, vaan siitä vastaa asianosaisen työnantaja tai vakuutusyhtiö. Mikäli nämä eivät halua tai kykene toteuttamaan kotiuttamista, lähtökohtainen vaihtoehto on potilaiden hoito paikan päällä.

Noudata viranomaisten ohjeita

Vaikka matkailijan mahdollisuus saada tartunta on pieni, liikenteen ja muun yhteiskunnan toimimattomuus voi aiheuttaa matkailijalle ongelmia. Ebola-alueella liikkuvien matkailijoiden kannattaa seurata terveysviranomaisten ohjeita tartunnan välttämiseksi sekä toiminnasta mahdollisen altistuksen jälkeen.

Muualla Afrikassa liikkuvien on hyvä noudattaa paikallisten terveysviranomaisten antamia ohjeita ebolaan liittyen. Lisäksi Maailman terveysjärjestö WHO ylläpitää kattavaa tilannekuvaa taudin leviämisestä ja antaa terveyteen ja suojautumiseen liittyviä ohjeita.

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin epätodennäköistä, että virus voisi aiheuttaa Suomen olosuhteissa laajan epidemian.

Lisätietoa:

Tulosta

Päivitetty 3.11.2014


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot