Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Markku Vesikko in Memoriam - Suomen suurlähetystö, Abuja : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 21.10.2016

Markku Vesikko in Memoriam

Surullinen uutinen tavoitti Suomen Abujan-suurlähetystön ja ulkoministeriön lokakuun alkupäivinä. Suomen Liberian-kunniakonsuli ja Suomen pakolaisavun maaedustaja Markku Vesikko oli 4.10. yllättäen menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen.

Vain vajaa vuosi sitten juhlimme Monroviassa Markun kunniakonsulinimitystä ja uuden kunniakonsulaatin avajaisia. Liberiassa Suomen pakolaisavun edustajana jo vuosia arvokasta työtä tehnyt Markku oli energiaa täynnä ja suhtautui innolla uusiin kunniakonsulin tehtäviinsä. Markun perhe oli tärkeässä hetkessä ja iloisessa tunnelmassa vahvasti mukana. Kaikki olimme tyytyväisiä, että Markku pääsisi nyt tässä virallisessakin roolissaan edistämään Suomen ja Liberian suhteita ja odotimme pitkää ja hedelmällistä yhteistyötä. Markku puhui innostuneesti niin kaupallisten kuin kansalaisjärjestösuhteiden vahvistamisesta ja suomalaisten ja Suomen ystävien linkkinä toimimisesta. Vielä syyskuun alussa kuulin häneltä Liberian ajankohtaisesta tilanteesta, Markku jos kuka tunsi sen hyvin.

Noissa marraskuun juhlissa olivat mukana paikallinen suomalainen yhteisö, kansalaisjärjestöt ja Liberian ulkopoliittinen johto, samoin kuin jo eläkkeelle siirtynyt edellinen kunniakonsulimme. Aiemmin samana päivänä valtuuskirjettä luovuttaessani meillä Markun kanssa oli ollut kunnia tavata myös Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf. Juhlatunnelma oli arvokas, mutta samalla minusta juuri Markun tyyliin sopivalla tavalla myös rento ja vapautunut. Valmisteluita yhdessä tehdessämme sain kokea senkin, miten mukavan mutkatonta ja tuloksekasta yhteistyö käytännön asioissa hänen kanssaan oli. Suomen pakolaisavun Monrovian-toimiston työntekijöiltä myöhemmin opinkin Markun olleen paljon enemmän kuin vain päällikkö. Hän oli alaisilleen vahvasti omalla esimerkillään johtanut korvaamaton mentori ja tuki.

Muutama päivä sitten palasin Monroviaan Markun muistotilaisuuteen. Monen oli vielä vaikea käsittää tapahtunutta. Moni oli tavannut Markun vielä tämän poismenoa edeltävänä päivänä. Selvää on, että Markku eli loppuun saakka täysillä, omistautuen perheelleen, työlleen ja ystävilleen, ja rakasti sitä mitä teki. Monrovian kaupungintalolla perjantaina 14.10. järjestetyssä muistotilaisuudessa – jossa lukuisten kansalaisjärjestöjen lisäksi oli mukana Liberian johtoa, diplomaattikuntaa ja suomalaisia – puhe toi-sensa jälkeen kertoi siitä, miten tärkeää Markun työ lukemattomille ihmisille oli ollut. Sanoista välittyi niin vuosikymmenten elämäntyö Afrikassa kuin väsymätön ruohonjuuritason toiminta Liberian kylissä. Niissä kaikui ystävien, kollegoiden, maanmiesten ja perheen suru ja ikävä – mutta ennen kaikkea kuitenkin ne olivat upean elämän ylistys.

Perheen ja läheisimpien suru on suurin, mutta myös monille muille Markun poismeno oli kova mene-tys. Sitä se oli myös Suomen ja Liberian välisille suhteille. Olen syvästi pahoillani, ettemme saaneet pidempään tehdä yhteistyötä. Samalla olen kiitollinen siitä, että sain tuntea Markun ja mahdollisuuden hänen kanssaan yhdessä edistää isänmaamme asiaa. Suomen Abujan-suurlähetystössä jäämme häntä kaipaamaan.

Abujassa 21. lokakuuta 2016, Pirjo Suomela-Chowdhury, Suomen suurlähettiläs Nigeriassa, Beninissä, Ghanassa ja Liberiassa

Tulosta

Päivitetty 21.10.2016


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot