Direct to content
Ministry for Foreign Affairs of Finland

Sata päivää, kymmenen maata – koodibussikiertue starttasi Ghanasta - Embassy of Finland, Abuja : Current Affairs

EMBASSY OF FINLAND, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Visas, residence permits only: +234 (0) 81 7245 46 44 (Mon-Thu, 1 pm – 4 pm)
Visa, residence permit and legalization e-mail: visa.aba@formin.fi
General Line: +234 (0) 803 785 1150 (office hours)
General e-mail: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Font_normalFont_bigger
 
Uutiset, 2/16/2017

Sata päivää, kymmenen maata –koodibussikiertue starttasi Ghanasta

Afrikan koodibussi käynnistyi tällä viikolla Ghanasta. Hanke vie koodaamisen osaajia sadan päivän ajan kymmeneen eri maahan.  Edustustojen, Aalto-yliopiston, Nokian ja Supercellin yhteinen Suomi 100 -hanke kokoaa yhteen lukuisia eri toimijoita ja nuorten osaamista. Ghanassa oltiin hyvin iloisia siitä, että etenkin tyttöjä kannustetaan teknologian ja koodauksen pariin.

Afrikassa toimivien Suomen edustustojen ajatus yhdessä tekemisestä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi synnytti idean koodibussista. Itsenäisyyden juhlimiseen liittyen haluttiin tehdä jotain uutta ja erilaista, joka osaltaan edistää Suomen keskeisiä tavoitteita alueella.

Koodibussi starttasi Ghanasta ja käy kaikkiaan kymmenessä Afrikan maassa. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury
Koodibussi starttasi Ghanasta ja käy kaikkiaan kymmenessä Afrikan maassa. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury

ICT-osaamista ja pidemmällä tähtäimellä työllisyyttä ja tasa-arvoa tukeva hanke vahvistaa samalla Suomen maakuvaa ja jatkaa pitkäjänteistä yhteistyötä koulutuksessa, teknologiassa ja innovaatioissa Afrikan maiden kanssa. Se asettautuu hyvin luontevalla tavalla osaksi Team Finland -tavoitteiden edistämistä ja Suomen Afrikan maissa tukemaa tietoteknologia-alan kehitysyhteistyötä. 
 
”Hanke edistää osaltaan Suomen yleisempiä tavoitteita kohdemaissa, luo Team Finland - toiminnan kannalta tärkeää myönteistä Suomi-kuvaa ja edistää yhteyksien luomista maiden välillä”, Suomen Nigerian-suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury toteaa.
 
Hänen mukaansa koodibussi tuo esille Suomen osaamista teknologian ja koulutuksen alueella ja antaa hyvän mahdollisuuden tuoda näitä asioita esille niin julkisuudessa kuin viranomaisille, poliittisille päättäjille ja yksityiselle sektorille.
 

Nokian maajohtaja Ghanassa median haastateltavana. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury
Nokian maajohtaja Ramy Hashem Ghanassa median haastateltavana. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury

”Nigeriassa ja Ghanassa hyvin tunnetun ja myönteisiä mielikuvia herättävän Nokian rooli hankkeen pääsponsorina vahvistaa edelleen tätä vaikutelmaa. Täällä on myös suhtauduttu erittäin myönteisesti siihen, että hankkeessa on huomioitu tytöt ja heidän rohkaisemisensa teknologian ja koodauksen pariin.”

Molemmilla osapuolilla paljon saatavaa ja opittavaa

Projektin keskiössä ovat koodaustyöpajat, joissa nuoret pääsevät pareittain luomaan oman musiikkikappaleensa avoimen lähdekoodin Sonic Pi -ohjelmointiympäristössä. Lähestymistavan mahdollistaa yli 20 afrikkalaisen ja suomalaisen kumppanin yhteistyö. Aalto-yliopiston opiskelijat pitävät koodaustyöpajoja yhdessä paikallisten kanssa.

Koordinaattori Irena Bakic. Kuva: Vilma Hämäläinen.
Koodibussi-hankkeen koordinaattori Irena Bakic Aalto-yliopistosta paikallisen median haastateltavana Ghanassa. Kuva: Vilma Hämäläinen

Koodaus ja teknologia ovat tulevaisuuden taitoja Suomessa ja samanlaisten haasteiden parissa työskennellään monissa Afrikan maissa, joiden väestö on erittäin nuorta. Koulutus ja nuorisotyöllisyys ovat Nigeriassa ja Ghanassa sekä muissa koodibussin maissa erittäin keskeisiä haasteita, joihin maiden hallitukset kiivaasti yrittävät löytää ratkaisuja.

”Koodibussihanke osuu tältä osin hyvin otolliseen maaperään. Kohdemaista löytyy myös valtavaa potentiaalia ja lahjakkuutta koodauksen alueella. Tämä on hyvin vahvasti win-win-hanke, jossa molemmilla osapuolilla on paljon saatavaa ja opittavaa. Suomalaisille koodibussilaisille hanke on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tekemään yhteistyötä huolella valikoitujen, ammattitaitoisten ja sitoutuneiden afrikkalaisten kumppanien kanssa.”

Aalto-yliopiston projektityöntekijä Vilma Hämäläinen opastaa nuoria koodaamisen saloihin. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury
Aalto-yliopiston projektityöntekijä Vilma Hämäläinen opastaa nuoria koodaamisen saloihin. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury

Ghanassa yhteistyökumppaneina olivat korkeatasoinen innovaatiohub MEST sekä STEMbees-järjestö, joka edistää tyttöjen taitoja tieteessä, teknologiassa ja matematiikassa. 
 
Suurlähetystöllä on ollut keskeinen rooli hankkeen valmistelussa, ja yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa se on vastannut paikallisista käytännön järjestelyistä. 
 
Koodibussikiertueen aloitus Ghanassa oli samalla Suomen juhlavuoden lanseeraus Ghanassa. Suomen tärkeä merkkivuosi ja satavuotinen itsenäisyys ovat saaneet maassa hyvin mediahuomiota.

”Tämä on tärkeä merkkivuosi myös Ghanalle, joka täyttää maaliskuussa 60 vuotta. Lisäksi on Suomen ja Ghanan välisten diplomaattisuhteiden 40-vuotismerkkivuosi”, Suomela-Chowdhury iloitsee.

Nuoret opettelevat koodaamista Ghanassa, Accrassa. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury
Nuoret opettelevat koodaamista Ghanassa, Accrassa. Kuva: Pirjo Suomela-Chowdhury

Suomen edustustot Afrikassa ovat mukana Aalto-yliopiston koordinoimassa koodibussi-hankkeessa, joka on yksi Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista. Se pyrkii tukemaan nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia tutustua teknologian maailmaan. Etenkin tyttöjen osallistumiseen kiinnitetään huomiota. Kannustava ja myönteinen oppimisympäristö painottaa yhdessä kokeilua ja itseilmaisua.

Ghanasta käynnistynyt sadan päivän projekti pysähtyy kymmenessä Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa ja päättyy Etelä-Afrikkaan tavoittaen yhteensä noin 1700 nuorta. Mukana koodibussi-hankkeessa ovat Aalto-yliopisto, ulkoministeriön kahdeksan edustustoa Afrikassa, Mehackit, Nokia ja Supercell, jotka ovat tukeneet hanketta.

Helena Kiiskinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

© Embassy of Finland, Abuja | About this site | Contact information