Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Linkit - Suomen suurlähetystö, Abuja : Suomi ja Länsi-Afrikka : Rauha ja turvallisuus

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Rauha ja turvallisuus

Suomen hallitusohjelmassa painotetaan kriisien ennaltaehkäisyä ja tukea rauhanprosesseille osana yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen edistämistä.

Yksi tärkeimpiä toimintakanavia alueelliselle rauhalle ja turvallisuudelle on Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWAS. Suomi osallistuu alueellisen vakauden edistämiseen myös EU:n, Afrikan unionin ja YK-järjestelmän kautta.

Afrikan valtiot ovat rakentamassa alueellista turvallisuusarkkitehtuuria, joka sisältää alueelliset konfliktien varhaisvaroitusjärjestelmät ja afrikkalaiset, monialaiset valmiusjoukot. Uuden afrikkalaisen turvallisuusarkkitehtuurin rakentajina ovat suurelta osin alueelliset järjestöt. Siten ECOWAS:ille on kehittynyt aikaisemman taloudellisen roolinsa lisäksi tärkeä rooli Länsi-Afrikan poliittisen vakauden kehittämisessä ja kriisinhallinnassa. ECOWAS:illa on myös rauhanvälitystehtäviä. 

ECOWAS:in rauhanturvaajia on työskennellyt Sierra Leonessa ja Liberiassa. ECOWAS lähettää myös vaalitarkkailijoita jäsenmaissaan järjestettäviin vaaleihin.

Suomi on osallistunut Liberian YK:n rauhanturvaoperaation lähettämällä siihen esikuntaupseereja.

Ecowasin pienaseohjelma

Sisällissotien jälkivaikutukset ja pienaseiden laaja levinneisyys aiheuttavat epävakautta Länsi-Afrikassa. Ne ovat myös kestävän kehityksen esteitä.

ECOWAS:in jäsenmaat hyväksyivät pienaseiden käytön rajoittamista koskevan sitovan konvention vuonna 2006. Sen on kansallisesti ratifioinut jo kahdeksan maata. Sopimus astuu voimaan, kun se on ratifioinut yhdeksän maata.

ECOWAS:in pienaseohjelma (ECOWAS Small Arms Programme, ECOSAP) avustaa jäsenmaita pienasekonvention toimeenpanossa. Suomi on tukenut ohjelmaa vuosina 2006–2008 yhteensä 750 000 eurolla.

Lisäksi ECOWAS:in komission puheenjohtaja Mohammed Ibn Chambas perusti syksyllä 2007 asiantuntijaryhmän avustamaan häntä pienaseiden levinneisyyden vähentämisessä ja kutsui entisen Suomen Nigerian-suurlähettilään Anna-Liisa Korhosen ryhmän jäseneksi.

Tulosta

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 17.4.2009


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot