Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kauppasuhteet - Suomen suurlähetystö, Abuja : Suomi ja Länsi-Afrikka : Kauppasuhteet

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Kauppasuhteet

Abujan suurlähetystö tarjoaa viennin edistämiseen liittyviä julkisia palveluja Länsi-Afrikan alueella. Niihin kuuluvat mm. tiedon ja aineistojen välittäminen sekä avustaminen yhteyksien luomisessa viranomaisiin ja talouselämään.

Suurlähetystön kaupalliset palvelut

Suomen suurlähetystö seuraa asemamaan (Nigeria) ja sivuakkreditointimaiden (Benin, Ghana, Liberia, Senegal) poliittista ja taloudellista tilannetta ja kehitystä sekä antaa pyydettäessä yrityksille informaatiota asemamaastaan ja alueestaan sekä sen kehityksestä. Edustusto osallistuu virallisten vierailujen valmisteluun Suomesta ja Suomeen ja tiedottaa niistä. Suurlähetystö voi myös järjestää erilaisia promootiotilaisuuksia kaupan ja investointien edistämiseksi yhteistyössä yritysten kanssa.

Finpron vientikeskus on toiminut lokakuusta 2010 alkaen suurlähetystön yhteydessä.

Kauppa ja talous

Suomen Nigerian suurlähetystö kattaa lisäksi Beninin, Ghanan, Liberian ja Senegalin kaupan Suomen kanssa. Näistä Suomen suurimmat kauppakumppanit ovat kuitenkin selkeästi Nigeria ja Ghana. EU on neuvotellut talouskumppanuussopimuksesta ECOWAS:in ja Mauritanian kanssa, joka onnistuessaan toisi kaikki suurlähetystön seuraamat maat kyseisen vapaakauppasopimuksen alle.

Nigeria

Nigeria on Etelä-Afrikan jälkeen Suomen suurin kauppakumppani Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja suurin Länsi-Afrikassa. Maiden välillä allekirjoitettu investointisopimus tuli voimaan vuonna 2007. Vientiä pyritään edistämään molemmin puolin kaupallisten valtuuskuntien vierailuilla: vuonna 2010 silloinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja vuonna 2016 alivaltiosihteeri Matti Anttonen vierailivat yritysvaltuuskuntien kanssa Nigeriassa.

Aiempina vuosina Nigerian bruttokansantuotteen kasvu oli seitsemästä kahdeksaan prosenttia, mutta kasvu sittemmin hidastunut ja vakiintunut muutamana viime vuonna kolmesta neljään prosenttiin. Nigeria on yksi Afrikan suurimmista markkinoista Etelä-Afrikan lisäksi. Vientituotteita ovat mm. raakaöljy, kaasu, kaakao ja puutavara. Maahan tuodaan mm. jalostettuja öljytuotteita, koneita, laitteita, raaka-aineita sekä ruokaa. Suurin kauppakumppani on EU.

Kiinnostavaksi markkinaksi Nigerian tekee mm. maan sijainti, väestön koko ja demografiset ennusteet sekä talouskasvu. Maa on viime vuosina pyrkinyt monipuolistamaan talouttaan mittavin uudistuksin eri aloilla mukaan lukien energia-, rahoitus- ja kaivossektorit.

Ghana

Kauppa Suomen ja Ghanan välillä on lähes samalla tasolla kuin Nigerian kanssa, joka on Suomen suurin kauppakumppani Länsi-Afrikassa.  Kuten Nigerian, myös Ghana bruttokansantuotteen kasvu on vakiintunut vajaaseen neljään prosenttiin muutaman vuoden nopean kasvun jälkeen.

Ghanan kaupallista kiinnostavuutta lisää maan poliittinen vakaus sekä se, että maa lasketaan keskituloisten talouksien joukkoon, ainoana Länsi-Afrikassa. Aiemmin Ghanan talous nojasi kullan ja kaakaon tuotantoon, mutta nykyisin tärkeimpinä varallisuuslähteinä ovat öljy ja kaasu.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Matti Anttonen vieraili Ghanassa yhdessä suomalaisen valtuuskunnan kanssa vienninedistämismatkalla vuonna 2016.

Tulosta

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Muualla verkossa

Päivitetty 19.10.2016


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot