Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Benin - Suomen suurlähetystö, Abuja : Maatietoa : Benin

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Benin

Beninin kartta

Viime vuosina Benin on onnistunut säilymään yhtenä Länsi-Afrikan rauhallisimmista valtioista. Itsenäisyyden ensimmäisillä vuosikymmenillä sotilasvallankaappaukset olivat tavallisia, mutta yli 30 vuoden ajan Beniniä on johtanut siviilihallinto. Valta vaihtuu säännöllisesti ja suhteellisen vakaissa olosuhteissa.

Vuonna 2006 presidentiksi valittiin yllättäen suurella äänivyöryllä riippumaton ehdokas Yayi Boni, joka ei ole koskaan kuulunut mihinkään poliittiseen puolueeseen. Presidenttiä tukeva poliittinen liittouma FCBE (Force cauris pour un Bénin émergent) nousi parlamenttivaaleissa (2007) suurimmaksi puolueeksi ohi kolmen perinteisen puolueen. Parlamenttivaalien jälkeen Boni rakensi hallituksen uudelleen valiten siihen epäpoliittisia tukijoitaan ja virkamiehiä jättäen poliittiset johtajat sen ulkopuolelle.

Talous

Beninin taloustuotanto perustuu puuvillaan. Jopa 40 prosenttia väestöstä on suoraan tai välillisesti yhteydessä puuvillantuotantoon.

Benin on riippuvainen viennistä Nigeriaan ja kärsii Nigerian protektionistisesta kauppapolitiikasta. Vuonna 2002 Nigeria asetti beniniläistuotteet tuontikieltoon, joka kuitenkin osittain poistettiin pari vuotta myöhemmin. Beninin ja Nigerian kauppasuhteet ovat sittemmin parantuneet.

Myös Ranska on Beninin tärkeä kauppakumppani, mutta maalla on ollut pyrkimyksiä irrottautua Ranskan vaikutusvallasta. Kiina onkin noussut suurimmaksi kumppaniksi.

Yhteiskunta

Viiden miljoonan asukkaan Benin kuuluu vähiten kehittyneiden maiden ryhmään, jonka puheenjohtajana se toimi 2002–2008. YK:n vuosituhattavoitteista (MDGs) Benin tullee saavuttamaan ainoastaan veteen ja sanitaatioon liittyvät tavoitteet. Benin on saavuttanut HIPC-aloitteen päätepisteen, minkä johdosta se saa ulkomaanvelkansa anteeksi.

Ihmiskaupassa suuri määrä beniniläislapsia kuljetetaan maan sisällä tai lähivaltioihin. Huumekaupassa Benin on Euroopan markkinoiden läpikulkumaa.

Ulkosuhteet

Togon poliittisen kriisin aikana (2005) Benin vastaanotti kymmeniätuhansia togolaispakolaisia. Maassa on pakolaisia myös Norsunluurannikolta, Ruandasta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta. Suuret pakolaismäärät ovat suuri haaste köyhälle valtiolle, joka kärsii välillä ruokapulasta.

Ilmastonmuutos uhkaa Beninin rannikkoa merenpinnan nousulla, eroosiolla ja lisääntyvillä tulvilla.

Vuodesta 2002 lähtien Benin on ollut EU:n ennaltaehkäisevän diplomatian pilottimaa. Benin kuuluu kymmenen afrikkalaisen maan ryhmään, joka järjestää pohjoismaiden kanssa vuosittain epävirallisia ulkoministerikokouksia.

Suomella ei ole kahdenvälisiä kehitysyhteistyöhankkeita Beninin kanssa. Vuodesta 2000 lähtien Grand Popossa on toiminut suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo.

Tulosta

Päivitetty 9.8.2016


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot