Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ohje asiakirjan laillistamiseksi (legalisointi) - Suomen suurlähetystö, Abuja : Palvelut : Asiakirjojen laillistaminen

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Asiakirjan laillistaminen (legalisointi)

Nämä ohjeet koskevat Nigerian ja muiden Länsi-Afrikan maiden viranomaisten myöntämien asiakirjojen laillistamista (esim. syntymä-, vihki- ja esteettömyystodistukset). 

HUOMIO! Suomen viranomaiset eivät 1.6.2015 jälkeen enää hyväksy muiden Pohjoismaiden edustustoissa tehtyä laillistamista Länsi-Afrikan viranomaisten laatimiin asiakirjoihin.

Edustusto pystyy laillistamaan ainoastaan asiakirjoja, jotka on ensin laillistettu asiakirjan myöntäneen maan ulkoministeriössä ja joiden sisältö on sen jälkeen varmennettu VFS Globalilla.

Kaikki alkuperäiset asiakirjat tulee ensin laillistaa (legalisoida) ulkoministeriössä siinä maassa, missä asiakirja on myönnetty. Laillistusmerkintä on joko asiakirjaan suoraan merkitty tai kokonaan eri paperissa oleva ulkoministeriön virkamiehen allekirjoitus ja ulkoministeriön leima.

Sen jälkeen asiakas voi lähettää sähköpostitse laillistuspyynnön Suomen suurlähetystöön Abujassa, Nigeriassa (consular.aba@formin.fi).

VAIHE I – asiakirjojen tarkastus

Sähköpostilla lähetettävään laillistamispyyntöön tulee liittää seuraavat tiedot:

  • Kopio passin tietosivusta (kaikki osapuolet – avioliittotodistusta legalisoitaessa molemmat puolisot, syntymätodistuksia legalisoitaessa lapset & vanhemmat ja esteettömyystodistuksia legalisoitaessa sulhanen & morsian).
  • Jos kyseessä on alaikäinen lapsi, vaaditaan lapsen kotimaassa olevalta vanhemmalta suostumuskirje asiakirjan laillistamiseen
  • Mikäli naispuolisella puolisolla on avioliiton solmimisen jälkeen uudessa passissa aviopuolison sukunimi ja avioliittotodistuksessa entinen sukunimi tulee hänen liittää mukaan kopio virallisesta nimenmuutosasiakirjasta kotimaansa virallisen käytännön mukaisesti.
  • Skannattu kopio mahdollisesta oleskeluluvasta
  • Kopio laillistettavasta asiakirjasta, joka on laillistettu asiakirjan antaneen maan ulkoministeriössä. Asiakirjassa tulee selvästi näkyä viranomaisleimat ja allekirjoitukset. Alkuperäisten asiakirjojen tulee olla laillistettuja asiakirjan myöntäjävaltion ulkoministeriössä.
  • Palautusosoite ja saajan nimi, mikäli vastanottaja on eri henkilö kuin sähköpostin lähettäjä
  • Saatekirje, josta selviää laillistamisen käyttötarkoitus

HUOM! Kaikki viestit tulee lähettää samasta sähköpostiosoitteesta ja kaikkien liitteiden tulee olla pdf-muodossa.

VAIHE II – Laillistamismaksujen maksaminen

Suurlähetystö perii asiakirjan laillistamisesta oman hinnastonsa mukaisen maksun. Asiakirjan laillistaminen on 30 €/asiakirja ja asiakirjojen palautuksesta peritään postimaksuna 10,50 €/lähetys.

Kun suurlähetystö on hyväksynyt asiakirjan laillistettavaksi, se lähettää asiakkaalle ohjeet laillistamismaksun maksamisesta. Maksuohjeesta näkyy suurlähetystön tilinumero pankkiyhteyksineen sekä maksettava loppusumma. Laillistamismaksua ei tule maksaa ennen kuin olette saaneet edustustolta maksuohjeet.

Kun maksu on maksettu, asiakkaan tulee lähettää maksukuitti suurlähetystölle todisteeksi maksun suorittamisesta.

VAIHE III – verifiointi

Kaikki laillistettavat asiakirjat on ennen laillistamista lähetettävä VFS Globalille verifioitavaksi. Kun laillistamismaksu näkyy edustuston tilillä, lähettää suurlähetystö asiakkaalle sähköpostilla ohjeet alkuperäisten asiakirjojen toimittamisesta VFS Globalille. Näiden alkuperäisten asiakirjojen tulee olla samat, joista asiakas on lähettänyt kopiot edustustolle sähköpostilla prosessin alkaessa.

VFS Global tutkii ja varmistaa (verifiointi) asiakirjan alkuperän. VFS Global laskuttaa asiakasta palveluistaan oman hinnastonsa mukaisesti. Hinnasto ja maksuohjeet löytyvät VFS Globalin verkkosivuilta, http://www.vfsverification.com/finland/nigeria/. Asiakas vastaa kaikista palvelumaksuista.

VFS Globalin työskentely on itsenäistä ja riippumatonta. Suurlähetystö ei voi vaikuttaa verifiointiprosessiin eikä heidän palvelumaksuihinsa.

VAIHE IV – laillistaminen

VFS toimittaa edustustolle verifiointiraportin ja asiakirjat voidaan laillistaa, jos raportti on positiivinen. Prosessin päätteeksi laillistetut asiakirjat lähetetään Suomeen asiakkaan kotiosoitteeseen kirjattuna kirjeenä.

Tulosta

Päivitetty 20.3.2019


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot