Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Näin haet oleskelulupaa - Suomen suurlähetystö, Abuja : Palvelut : Näin haet

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Abuja

9 Iro Dan Musa Street, Asokoro, Abuja, Nigeria
Viisumit ja oleskeluluvat: +234 (0) 81 7245 46 44 (ma-to, klo 13-16)
Viisumit ja oleskeluluvat, sähköposti: visa.aba@formin.fi
Muut asiat: +234 (0) 803 785 1150 (virka-aikana)
S-posti: sanomat.aba@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Näin haet oleskelulupaa

Tarkempia ohjeita hakemiseen löytyy tämän sivun englanninkielisestä versiosta.

Hakemuksen täyttäminen

Opiskeluun ja työntekoon perustuvat oleskelulupahakemukset on mahdollista täyttää sähköisesti. Sähköinen hakeminen vaatii

  • rekisteröitymisen Maahanmuuttoviraston sivuilla
  • henkilökohtaisen käynnin Suomen edustustossa tai poliisin toimipisteessä henkilöllisyyden todistamiseksi, alkuperäisten asiakirjojen esittämiseksi ja haastattelua varten.

Päätöksen oleskelulupahakemuksesta tekee Maahanmuuttovirasto. Kunniakonsulaatit eivät voi ottaa hakemuksia vastaan.

Hakemus tulee täyttää huolella ja sen tulee olla allekirjoitettu. Tarvittavat liiteasiakirjat on hankittava etukäteen ennen hakemuksen jättämistä. Hakemuksen kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kaikkien liitteiden tulee olla käännetty joillekin näistä kielistä. Hakijan tulee osata hakemuksen täyttämisessä käytettyä kieltä tai tultava haastatteluun virallisen tulkin kanssa, hakijan sukulaista ei hyväksytä tulkiksi. Hakemusta jätettäessä hakijalta otetaan sormenjäljet.

Mitä asiakirjoja tarvitsen hakemuksen liitteeksi?

Vaadittavat lisäasiakirjat riippuvat oleskelulupahakemuksen hakuperusteesta. Lisätietoja sinun hakemuksesi edellyttämistä liiteasiakirjoista löytyy Maahanmuuttoviraston sivuilta

Oleskelulupahakemuksen liitteenä toimitetun passivalokuvan tulee täyttää Suomen poliisin vaatimukset passivalokuville. Valokuvaohje löytyy Suomen poliisin sivuilta.

Älä niittaa passikuvaa hakemukseesi. Passikuvia joissa on niitin jälkiä ei hyväksytä, ja sinulta edellytetään uusien kuvien hankkimista.

Ajanvaraus

Kaikkien hakijoiden on tultava edustustoon henkilökohtaisesti, jotta heidän oleskelulupahakemuksensa voidaan laittaa vireille. Haastattelussa hakijan henkilöllisyys varmistetaan, hakijalta otetaan sormenjäljet ja hänet haastatellaan. Hakijoita otetaan edustustossa vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Ajanvarausta tulee pyytää sähköpostitse osoitteesta visa.aba@formin.fi. Ajanvarausta ei voi tehdä puhelimitse. Olkaa hyvä ja liittäkää ajanvarausviestiin hakijan nimi, syntymäaika, kansalaisuus, ja hakuperuste kuten esimerkiksi opiskelu tai perheenyhdistäminen. Viestiin voi liittää aikahaarukan jolloin ajanvarausta toivoo, ja otamme toiveen huomioon mahdollisuuksien mukaan. Mikäli hakemuksenne vaatii asiakirjojen legalisointia, mainitsettehan viestin yhteydessä ajankohdan, jolloin vaaditut asiakirjat on legalisoitu Suomen Abujan-suurlähetystössä. Huomioittehan, että legalisointia vaativien asiakirjojen tulee olla legalisoitu ennen ajanvarauksen tekemistä.

Oleskelulupahakemuslomakkeet ja alkuperäiset asiakirjat on toimitettava edustustoon vähintään kaksi viikkoa ennen varattua aikaa kuriiripalvelulla, jotta edustusto voi varmistaa asiakirjojen aitouden. Mukaan tulee liittää valokopio passin tietosivusta. Liittäkää mukaan myös saatekirje, jossa on listaus etukäteen toimitetuista asiakirjoista. Alkuperäistä passia ei tarvitse toimittaa edustustoon etukäteen, mutta se on oltava mukana edustustoon saavuttaessa. Puuttuvat liitteet saattavat hidastaa käsittelyä merkittävästi.

Käsittelymaksut

Oleskelulupahakemuksen käsittelymaksu peritään etukäteen. Käsittelymaksua ei palauteta, vaikka päätös olisikin kielteinen. Kuitti maksusta on esitettävä haastatteluun saavuttaessa. Käteismaksuja ei oteta vastaan.

Mikäli maksatte oleskelulupahakemuksen käsittelymaksun kansainvälisellä tilisiirrolla, olkaa hyvä ja huomioikaa, että oleskelulupamaksun tulee saapua suurlähetystön pankkitilille täysimääräisenä, kaikki maksun pankkikulut, sekä maksajan että saajan, ovat maksajan vastuulla.

Lisätietoja: Palvelumaksut ja maksuohjeet

Edustustoon saapuminen

Hakijan on saavuttava henkilökohtaisesti varattuna aikana edustustoon. Hakijoita kehotetaan saapumaan vähintään 30 minuuttia ennen varattua aikaa. Hakijan on esitettävä voimassa oleva passi, alkuperäinen maksukuitti sekä kopiot jokaisesta edustustoon etukäteen toimitetusta alkuperäisestä asiakirjasta.

Oleskelulupahakijoita otetaan vastaan ajanvarauksella maanantaista torstaihin kello 8:30 - 14:00.

Käsittelyaika

Hakemusten käsittelyajat vaihtelevat haettavan luvan mukaan. Hakemuksien keskimääräiset käsittelyajat ja käsittelyjonojen pituudet päivitetään viikoittaan Maahanmuuttoviraston sivuille.

Päätöksenteko

Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen kaikissa oleskelulupahakemuksissa. Edustusto ottaa vastaan hakemukset ja toimittaa ne Maahanmuuttovirastoon.

Maahanmuuttoviraston tehtyä päätöksen edustusto ottaa hakijaan yhteyttä sähköpostitse päätöksen tiedottamiseksi. Päätöksistä voi valittaa.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.5.2018


© Suomen suurlähetystö, Abuja | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot